رسانه ها در ایران روز سه شنبه، چهارم آبان ماه، از قطع توزیع بنزین در جایگاه های سوخت سراسر کشور به دلیل اختلال در سامانه هوشمند سوخت خبر دادند. این در حالی است که خبرگزاری ایسنا به نقل از همایون صالحی، رئیس انجمن کانون جایگاه داران سوخت، از حمله سایبری به سامانه سوخت خبر داده بود :
جالب است که این خبر اندکی بعد حذف شد :
خبرگزاری ایسنا در قالب یک بیانیه کوتاه گفت : خبری با عنوان «قطع ناگهانی بنزین در جایگاههای سوخت تهران و شهرستانها به دلیل حمله سایبری» که به نقل از ایسنا در حال انتشار در فضای مجازی است، جعلی است :
جالب تر این است که دقایقی بعد خبرگزاری ایسنا بیان کرد انتشار خبر در خصوص حمله سایبری به سامانه سوخت توسط ما کار هکر ها بوده است !
متاسفانه با توجه به تصاویر بالا و بررسی های فنی گروه نیوزسک تمام ادعا های خبرگزاری ایسنا کاملا رد میشود !
ساده ترین دلیل هم این است که علاوه بر وب سایت ایسنا، توییتر ایسنا نیز خبر قطع ناگهانی بنزین در جایگاههای سوخت به دلیل حمله سایبری پوشش داده است !
تصاویری نیز در شبکه های اجتماعی در حال انتشار است که حاکی از آن است هکر هایی که چند ماه قبل راه آهن و وزارت راه را هک کرده و روی بیلبوردهای راه آهن شماره تلفن 64411 را ثبت کرده بودند عوامل حمله سایبری به پمپ بنزین ها هستند چرا که همان شماره روی دستگاه های پمپ بنزین نیز دیده شده است :
بیلبورد های شهری اصفهان هم امروز پیام هایی مرتبط با حمله سایبری به شبکه سوخت روی آنها ثبت شده بود.
به نوشته خبرگزاری تسنیم، بررسیهای میدانی و گزارش های مردمی به این خبرگزاری حاکی از «بروز مشکل فنی در سیستم سوخت رسانی» است و «پمپ بنزین ها در اغلب نقاط کشور دچار وقفه و اختلال در سرویس دهی شدهاند.»
علی فروزنده، سخنگوی وزارت نفت، نیز این «اختلال» را تائید کرده و گفته: «مشکل فنی ایجاد شده در سامانه کارت سوخت موجب وقفه در فرایند سوخت رسانی شد، اما مردم می توانند مانند سابق از بنزین با نرخ آزاد جایگاه ها استفاده کنند.»
وی از تلاش کارشناسان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی برای رفع مشکل خبر داده و به مردم نیز اطمینان داده که با توجه به این که سامانه کارت سوخت «آفلاین است سهمیه های آن ها ذخیره شده و مشکلی برای سهمیه های ذخیره شده در کارت ها به وجود نمی آید.»
آقای فروزنده همچنین مدعی شده که به دلیل این اختلال، شرکت ملی پخش سامانه هوشمند را از مدار خارج کرده است.
مرکز ملی فضای مجازی در خصوص حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت اعلام کرد: به اطلاع هموطنان گرامی میرساند، ساعت ۱۱ صبح روز سه شنبه (۱۴۰۰/۰۸/۰۴) مرکز افتا گزارشی در خصوص حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت کشور اعلام کرده و به تبع آن جایگاه ها در ارائه خدمات سوخت رسانی از مدار خارج شدند.
در سامانه هوشمند سوخت از یک زیرساخت مستقل و ایزوله از اینترنت استفاده شده است. نفوذ به این شبکه که یک شبکه Air-Gap محسوب می شود نشان از اراده جدی تیم هکری برای نفوذ به این سامانه را می دهد.
از طرف دیگر طراحی بگونه ای بوده که پمپ بنزین ها بصورت آفلاین هم بتوانند سوخت دهی کنند و سوخت دهی وابسته به شبکه نباشد. یعنی طراحی بگونه ایست که اگر یک جایگاه سوخت حتی یک هفته هم ارتباطش با مرکز قطع باشد بتواند به سوخت دهی بصورت طبیعی ادامه دهد.
از کار افتادن چنین سامانه ای به صورت سراسری در کل کشور و در یک ساعت خاص، نشان از یک حمله حساب شده و از نوع APT دارد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در ایران سه شنبه شب در گفتگو با تلویزیون گفته است که حمله سایبری امروز به پمپ بنزینها احتمالا توسط یک کشور خارجی انجام شده اما هنوز برای اعلام جزییات زود است.
با این حال یک گروه هکری به نام «گنجشک درنده» در ایمیلی به رسانه های خارجی و چند رسانه دیگر مدعی شده که این حمله و حمله به سامانه راه آهن کار آن ها بوده است این ادعا توسط هیچ رسانه و یا کارشناسی هنوز تایید نشده است
این گروه هکری در کانالی تلگرامی که تا کنون کم بازدید بوده، خبر داده که پیش از این حمله سایبری، به نهادهای خدمات اضطراری و اورژانس هشدار داده است تا برای تهیه سوخت اقدام کنند.
بدون دیدگاه